De 66 jaar oude Richard Branson had decennia geleden al met pensioen kunnen gaan, gezien zijn banksaldo. Maar hij vecht tegen het cliché dat het leven een reis naar het pensioen is.
Waarom werkt Richard Branson nog? Sinds hij zijn eerste bedrijf begon op zijn zestiende is hij vijftig jaar verder en in de meeste landen rijp voor een pensioensaanvraag.
Niet dat hij die hoeft in te vullen, want zijn vermogen wordt geschat op 5 miljard dollar. Branson, bekend van het Virgin-concern dat onder meer een platenmaatschappij en verschillende luchtvaartmaatschappijen beheert, heeft niets met de notie dat ‘pensioen het doel’ is.
Leven is een dans
De moderne mens is opgevoed met het idee dat het leven een reis is en dat pensioen uiteindelijk de bestemming. Maar dat is onzin, zegt Branson, en daarbij laat hij zich in een blogpost inspireren door Alan Watts, een filosoof uit Engeland die oosterse denkwijzes zoals zen naar de westerse wereld bracht.
“Traditionele onderwijssystemen hebben de betekenis van het leven verbogen tot arriveren op een bestemming door te veel belang te hechten aan de schooltijd, studie en progressie naar een carrière. Alan Watts vindt dat te veel mensen leven om met pensioen te gaan en zichzelf een spannend bestaan ontzeggen.”
Branson vergelijkt het leven liever met een dans. "Het is net als dansen. Je richt je niet op een bepaalde plek in de zaal omdat je daar uit zou moeten komen. De hele reden van dansen is de dans zelf."
Elke dag kan groots zijn
Geluk en tevredenheid zouden het doel van het leven moeten zijn, als we Branson volgen, die meteen toegeeft dat hij zich bewust is van 'het bevoorrechte leven' dat hij zelf leidt. "Er komt geen episch, groots moment - elke dag kan groots zijn, zolang we in het heden leven, stilstaan om te genieten van het moment en de schoonheid in elke dag zien te vinden."
Branson sluit af met een spreuk: "I've never thought as work as work and play as play; to me, it's all living and learning."
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl